vineri, 17 iulie 2009

ANPH vs. DGASPC

ANPH se 'spala pe cap' de dosarele persoanelor cu dizabilitati creditate pasand responsabilitatea si corhoada spre DGASPC-uri, dar uita sa trimita spre acestia si metodologia...
Citez:...referitor la transferul dosarelor privind angajamentul de plată a dobânzilor aferente creditelor obţinute în baza art. 27 din Legea 448/2006, de la ANPH la DGASPC-uri:
"În perioada 06.07.2009 – 10.07.2009, dosarele privind angajamentul de plată a dobânzilor aferente creditelor obţinute în baza art. 27 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se vor transfera la Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene sau locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, iar plata acestora se va se suporta din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap la bugetele direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Pentru dosarele aflate în plată, dovezile privind plata la scadenţă a ratelor creditului se vor depune la Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene sau locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti."
Ca un cetatean model ce sunt si pregatit sa respect intr-u totul angajamentele de plata stipulate prin contract ma conformez si telefonez DGASPC Arad ca sa lamuresc aspectul nou aparut...imi raspunde o duduie oarecum surprinsa de discutia in care se afla dar care spre uimirea mea pastreaza o nota de decenta si amabilitate in a ma 'servi' (spre deosebire de cei de la ANPH Bucuresti.
Imi spune uluita ca dosarele celor creditati au ajuns la sucursala DGASPC Arad dar ca metodologia au 'omis' sa o trimita, in consecinta nu stiu cum sa opereze cu dovezile de plata primite si sa revin cu un telefon la inceputul saptamanii, asadar voi reveni si eu cu un post suplimentar cand voi sti mai multe detalii, dar intre timp reamintesc ANPH si DGASPC ca in contract exista o nota prin care zice asa: 'dovada de plata va fi trimisa cu minim 5 zile inainte de data scadenta', daca DGASPC-urile nu vor fi in masura sa primeasca dovezile de plata cu 5 zile inainte de data scadenta datorita si din cauza ANPH cine va plati dobanda si ponoasele?
PS. A nu se considera intrebarea retorica...

luni, 13 iulie 2009

Un microcip inovator le va permite persoanelor paralizate sa mearga din nou

Oamenii de stiinta sunt aproape de finalizarea unui microcip care sa le permita persoanelor paralizate sa se miste din nou, titreaza, luni, "The Sun". Expertii de peste Ocean cred ca cipurile de ultima generatie le permit celor cu dizabilitati sa miste membrele prostetice. Tratamentul inovator este asemanator cu intriga peliculei "Robocop", din 1987, in care politistul Alex Murphy este ucis, iar un cip este implantat in creierul sau pentru a-i permite sa prinda viata.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, au testat aparatul revolutionar doar pe maimute, insa el s-a dovedit un adevarat succes ce le da sperante miilor de paraplegici din jurul lumii. Electrozii de pe dispozitiv, implantati in cortex (parte a creierului ce contoleaza miscarile voluntare - n.r.), pot detecta impulsuri mici si sa le trimita unui calculator, care le descifreaza modelul si puterea semnalelor ce misca membrul artficial. Insa acestea sunt mult mai avansate decat prototipurile anterioare, astfel ca, in cazul unei maini, pot fi miscate atat incheietura cat si trei degete ceea ce permite un control mai bun al actiunilor. "Maimutele se ajuta de membrele prostetice foarte bine. Este incredibil pentru ca ele nu sunt obisnuite sa foloseasca aparate. Imaginati-va ca va miscati mana pentru a luat o bucata de mancare, la maimute este mult mai greu, insa acestea invata repede. Ele invata sa le controleze atat de bine, incat in cateva zile ajung sa fie parte din corpul lor", a declarat profesorul Andrew Schwartz, conducatorul studiului. Teste asemanatoare se desfasoara la Universitatea Brown, din Rhode Island, numai ca pacientii sunt oameni, mai noteaza sursa citata.