luni, 21 septembrie 2009

Regenerarea axonilor in traumatismele coloanei vertebrale

Regenerarea axonilor in traumatismele coloanei vertebrale:

Regenerarea axonilor poate fi orientata catre anumite tinte celulare cat si in sinapse prin intermediul controlarii unui factor de crestere al sistemului nervos.

Axonii sunt prelungirile principale neuronale care transmit informatia electrica de-a lungul lor pana la contactul sinaptic cu alta celula. In anumite leziuni ale coloanei vertebrale, axonii sunt afectati iar teaca de mielina lezata. Pierderea functionalitatii si integritatii acestor structuri duce la o incapacitate motorie si senzoriala a corpului. Impulsul nervos nu mai circula intre corpul neural si capatul axonului, nici senzorial, nici motor.

Intr-un studiu publicat in jurnalul Nature Neuroscience specialistii de la Universitatea din California - San Diego au investigat regenerarea axonilor neuronilor senzitivi la soareci cu traumatisme spinale. Conform rezultatelor cercetarilor medicilor americani, regenerarea axonilor catre locatii specifice se poate face utilizand hormonul denumit neurotrfina-3 (NT-3). Pentru fenomenul propriu-zis de crestere axonala neuronala, s-a folosit o punte celulara pentru a servii de suport axonului in crestere iar sinteza a fost initiata prin operarea de mutatii la nivelul unor gene pentru crestere.

Amplasarea factorului de crestere sub forma unui traiect catre tinta unde trebuie sa ajunga axonul s-a soldat cu regenerarea acestuia din urma si formarea de sinapse. In cazul amplasarii factorului de crestere catre locatii nespecifice pentru un neuron, s-a inregistrat de asemenea cresterea axonala pe traiect, neuronii avand o localizare atipica.
Folosind imagistica de rezolutie inalta, medicii au aratat ca axonii orientati prin NT-3 au format sinapse localizate exact pe tintele indicate de medici. Totodata terminatiile sinaptice ale acestor axoni au continut vezicule incarcate cu mediatori sinaptici necesari pentru desfasurarea activitatii electrice in circuitul nou-format. Din pacate aceste noi conexiuni nu au fost active din punct de vedere electric. Motivul suspectat de medici este faptul ca axonii nu erau mielinizati.

Intr-un studiu anterior, aceiasi specialisti au realizat prima regenerare de axon motor corticospinal prin determinare genetica a supra-expimarii receptorilor pentru un alt tip de factor de crestere al sistemului nervos, denumit factor neurotrop derivat cerebral. Administrarea acestuia la nivelul leziunilor cerebrale la soareci de experienta a dus la un raspuns al axonilor care s-au regenerat in zona traumatismului.

Regenerarea circuitelor axonale este un proces complex ce implica o abordare multivalenta pentru a obtine proliferarea axonala la nivelul si dupa zona lezata. Izolarea acestor circuite este esentiala, si astfel se impune necesitatea restaurarii tecii de mielina. Acestea vor fi obiectivele urmatoarei etape de cercetare in vederea reabilitarii functiei motorii si senzoriale la persoanele cu traumatisme medulare.