Aveti sau ati avut de-a face cu simptomele virusului AH1N1, credeti in raspandirea virusului la scara planetara, credeti ca suntem intr-un pericol real sau artificial?
Conspiratie sau nu?
Despre AH1N1
Simptome:
Gripa porcină este o infecţie respiratorie acută a porcilor cauzată de virusul gripal tip A. Rata de mortalitate este scăzută şi însănătoşirea, de obicei, are loc în 7-10 zile.
Infecţii umane produse de virusul gripal de origine porcină au fost înregistrate ocazional începând cu anul 1950. Epidemia din acest an, semnalată în Mexic şi SUA, sugerează transmiterea interumană sau prin contact foarte apropiat cu porcul bolnav, concretizată de apariţia unui număr mare de îmbolnăviri la om.
Virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul cărnii sau produselor preparate termic din carne de por (la minimum 70 grade).
Simptomele gripei umane de origine porcină sunt similare cu simptomele gripei sezoniere:
febră (37,80C) cu debut brusc;
simptome respiratorii, tuse şi/sau rinoree;
cefalee;
dureri musculare;
frison;
oboseală;
diaree sau/şi vomă, simptome care nu sunt tipice gripei sezoniere, dar au fost înregistrate la unele cazuri recente de gripă porcină.
Până în prezent nu există vaccin care să protejeye oamenii împotriva acestei infecţii respiratorii. Vaccinul gripal sezonier nu oferă protecţie contra gripei porcine la oameni.
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt sensibile la medicaţia antivirală.
PRINCIPALA METODA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA UNEI PANDEMII DE GRIPĂ ESTE PREVENIREA RĂSPÂNDIRII BOLII PRIN IZOLAREA CÂT MAI PRECOCE A CAZURILOR!!!
Recomandări generale:
Evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave;
Menţinerea regulilor de igienă individuală: spălarea frecventă a măinilor, folosirea batistei personale în caz de strănut şi tuşit, care se aruncă după folosire în locuri special amenajate;
Evitarea aglomeraţiilor;
Aerisirea frecventă a încăperilor şi locurilor de muncă;
În cazul în care ati avut contact cu persoane care s-au întors de cerl mult 7 zile din ţări unde s-au semnalat cazuri de gripă porcină (ex. Marea Britanie, Spania, Germania, SUA, Mexic sau altele)şi aveţi semne de boală, se impune prezentarea în cel mai scurt timp la medicul specialist boli infecţioase, reducând folosirea mijloacelor de transport în comun (metrou, tramvai, etc.) şi evitând automedicaţia;
Dacă aveţi semne de boală respiratorie obişnuită: stare subfebrilă (37.5-38.5 grade, cu instalare lentă, dureri de cap, nas înfundat, dureri în gât etc.) vă prezentaţi la medicul de familie/unitate.
Anunţarea imediată a medicului de familie/unitate.
Vă recomandăm urmărirea mijloacelor de informare (ziare, televiziuni) cu privire la evoluţia acestei situaţii şi respectarea sfaturilor specialiştilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu